Къща-музей

Експонати

История

Къща-музей на Дико Илиев в Оряхово. В нея са разположени три експозиции, една от които разказва за живота на известния композитор.
"Тук ще видите негови лични вещи, документи и фотографии, голяма част от които са дарения. Има и работна нотна тетрадка на Дико Илиев.
В другата зала е подредена експозиция за актьор Андрей Чапразов, който също е оряховчанин.
 В изложбата може да се видят негови мебели и лични вещи, както и материали от личния му архив- програми, в  които той е участвал, негови лични документи, включително членските му карти за Съюза на артистите и Съюза на кинодейците. Има фотографии, като особено ценни са от работна среща с Клуба за художествено слово към Младежкия дом в Оряхово. Включена е и кристална купа, която той получава като награда за участието му в пиесата Сирано дьо Бержерак. Има огледало от неговата гримьорна и негов сценичен костюм.
В третата зала има експонати, показващи градския бит от 20-те и 30-те години на миналия век.
Може да се види автентична стенна живопис, която е реставрирана, мебели от онези години. Много интересни са двата вестника- „Дунавска трибуна“, предшественика на „Оряховска трибуна“, брой от 1937 година, и „Оряховски търговски вестник“ от 1931 година. Интересен е виенският  порцелан с позлата, книги от 20-те години, грамофон с фуния и оригинални грамофонни плочи от 30-те години“.
Днес с радост можем да се поздравим за тази обновена експозиция, представяща живота и апостолската мисия на Дико Илиев като основател и ръководител на първите духови музики в Северозападна България. В нея са представени вещи и документи, дарени от дъщерята на твореца Александрия Дикова. Могат да се видят музикални инструменти и ръчен часовник, както и акордеон,  с който музикантът е обучавал оряховски деца. Ценна е и нотна работна тетрадка, дарена  от внуците на Дико Илиев .